Hur man kör i snön utan att behöva bogsera

 Enligt Vägverket är över 90 % av Sverige. befolkningen, och 90 % av landets vägar, ligger i snöiga områden i landet. Även om det är en bra idé att helt enkelt undvika vägarna under vintervädret är det inte möjligt, kan du behöva köra i snö vid många tillfällen. Nedan finns några tips för att se till att din resa är säker.

I den här artikeln:

  • Var förberedd

  • Förbered ditt fordon

  • Övningskörning i snön

  • Lagra upp

  • Kör långsammare än vanligt

  • Känn till din bils bromssystem

  • Slå inte på (eller stanna) när du går uppför backar

  • Håll ett öga på andra förare

  • Se till att du är täckt

  • Se till att du går körskola


1. Var förberedd


Om du åker på en lång resa, kolla väderprognosen för att se till att vägarna fortfarande är öppna när du kommer dit. Planera din rutt och ge gott om tid att komma dit.


2. Förbered ditt fordon


Fyll gas- och torkarvätsketankarna till fulla, se till att däcken är ordentligt pumpade och att din bil har trimmats och går smidigt innan du åker. När temperaturen sjunker, sjunker också batteriströmmen, så se till att ditt batteri har tillräcklig spänning, strömstyrka och reservkapacitet, eller byt ut det innan du går. Överväg att installera kraftiga vindrutetorkare för vintern och använda vinterspecifik spolarvätska.


3. Övningskörning i snön


Om du inte är van vid att köra i snö, ta din bil till en tom parkeringsplats för att se hur den fungerar i hala förhållanden och öva på att göra stopp och svängar. Det hjälper dig att bekanta dig med hur låsningsfria bromsar och elektronisk stabilitetskontroll kommer att fungera, och vad du behöver göra för att hålla fordonet under kontroll.


4. Lagra upp


Packa extra filtar, rockar, stövlar, mat, vatten, en ficklampa, snöskyffel, isskrapa och borste, och startkablar i ditt fordon, tillsammans med sand eller kattsand (för att hjälpa till med däckgreppet), om din bil skulle fastna i snön. Och se till att ta med din mobiltelefon och billaddare.


5. Kör långsammare än vanligt


Även om man kör för långsamt också kan orsaka olyckor, är det svårare att kontrollera och stoppa fordon när vägen är halt eller täckt av snö. Öka avståndet mellan dig och bilen framför dig och ge gott om tid att stanna. Överväg till och med att använda dina risker för att låta andra bilar veta att du är där och kör långsammare än den normala hastigheten.


6. Känn till din bils bromssystem


Om du kan undvika det, välj en rutt utan många trafikljus eller platser där du måste stanna. Men om du behöver stanna, se till att du vet det bästa sättet för din bil. Om ditt fordon har låsningsfria bromsar måste du trycka stadigt på bromspedalen för att stoppa bilen. Om du inte har låsningsfria bromsar fungerar det bra att pumpa dina raster om du känner att hjulen låser sig.


7. Slå inte på (eller stanna) när du går uppför backar


Att ge gas när du går uppför snöiga kullar får bara dina hjul att snurra snabbare, vilket kan leda till att du tappar greppet och glider. Att bromsa i uppförsbacke är inte heller att rekommendera, eftersom du kan ha svårt att komma igång igen utan att halka. Börja accelerera innan du når backen så att du har tillräckligt med fart för att nå toppen. Håll fottrycket lätt och jämnt på gaspedalen, och om dina hjul börjar snurra, sakta av.


8. Håll ett öga på andra förare


Även om du kanske är en bra snöförare, är inte alla andra det. Skanna dina speglar och döda vinklar regelbundet för att se hur de runt omkring dig kör och undvik de som verkar som om de kör för fort, för långsamt eller oregelbundet.


9. Se till att du är täckt


Som alltid, se till att du har en bra försäkring som täcker dig om du råkar ut för en olycka. Prata med din agent om din täckning idag.


10. Se till att du går körskola


Detta är väldigt viktigt eftersom de kan lära dig i alla skick som halkbana, risktvåan och etc, så du kan enkelt köra i alla förhållanden. Halkbana stockholm är ett av de viktiga områdena att lära sig.


Comments

Popular posts from this blog

Hur man anpassar körlektioner runt skolan eller arbetsscheman

Vad ska jag göra om du glider på is i en bil?

Hur kan jag lära mig att köra i Sverige?