Kan du köra med hörselnedsättning?

 Om du är en av de miljontals människor som lider av hörselnedsättning, kanske du undrar om det är säkert att köra bil.



Svaret är ja! Du behöver bara vidta några försiktighetsåtgärder. Vi kommer att diskutera några tips för att köra med hörselnedsättning i det här blogginlägget så läs vidare och var säker!


Är det lagligt att köra med hörselnedsättning?

Svaret på detta beror på vilket tillstånd du befinner dig i och omfattningen av din hörselnedsättning.


De flesta stater tillåter personer med hörselnedsättning att köra bil så länge de fortfarande kan höra nödsirener och horn. Om du har ett allvarligare fall av hörselnedsättning kan du behöva skaffa ett särskilt tillstånd för att kunna fortsätta köra.


När du ansöker om körkort i Sverige måste du skaffa ett läkarintyg som styrker att ditt tillstånd inte påverkar din förmåga att köra säkert. Detta bör fyllas i av en audionom, otolaryngolog (ENT) eller någon annan läkare som har kunskap om hörselnedsättning.


DMV kan kräva ytterligare tester om du också har fått diagnosen tinnitus eller Menières sjukdom.


Om din hörselnedsättning stör bilkörningen

Även om det kan vara lagligt för dig att köra med hörselnedsättning i de flesta situationer, betyder det inte att det är säkert för alla! Om graden av hörselnedsättning som du har gör det svårt att höra horn och sirener under körning kan din säkerhet definitivt äventyras.


Om du till exempel försöker lyssna uppmärksamt på en GPS-enhet i bilen kanske du inte kan höra när utryckningsfordon försöker få din uppmärksamhet.


Dessutom, om du känner att om du inte kan höra bra när du kör gör det svårt för dig att säkert byta fil eller gå in i trafiken så bör du också överväga om det är säkert för andra förare på vägen också! Det är ingen hemlighet att distraherad körning har blivit en epidemi och hörselnedsättning kan definitivt leda till ökad distraktion bakom ratten.


Summan av kardemumman: Om din förmåga att köra äventyras på grund av hörselproblem (även om de kan vara milda), utsätt inte dig själv eller andra för risker genom att sätta dig bakom ratten utan att vidta lämpliga försiktighetsåtgärder.

Tips för att köra bil med hörselnedsättning

Här är några tips för att vara säker när du kör med hörselnedsättning:


Se till att din bil är utrustad med bra speglar så att du kan se vad som händer runt omkring dig.

Håll nere på radion eller musiken så att du bättre kan höra trafik och andra ljud utanför bilen.

Kör i lägre hastigheter och lämna gott om utrymme mellan din bil och andra på vägen.

Försök att undvika trafikerade vägar och korsningar när det är möjligt.

Om du har problem med att höra andra förare eller utryckningsfordon, kör över till sidan av vägen och stanna tills du säkert kan fortsätta.

I de allra flesta fall är det helt säkert att köra med hörselnedsättning.


Men om ditt tillstånd är så allvarligt att du har svårt att förstå andra förare eller varningssirener, kan det vara bäst att undvika att köra bil tills du kan få hjälp av en professionell audionom som kan rekommendera produkter för att göra vägen säkrare för dig och andra på vägen.

Lär dig till Trafikskola i Stockholm idag! vi förser Stockholmssamhället med live kör- och trafikklasser som undervisas av erfarna instruktörer.

Comments

Popular posts from this blog

Hur man anpassar körlektioner runt skolan eller arbetsscheman

Hur kan jag lära mig att köra i Sverige?